
Nasz zespół folklorystyczny ze Smorynia pod nazwą "Smorynianki" w dniu 15 lipca 2012 roku uczestniczył w XII Edycji Ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionu" w Janowcu nad Wisłą. Swoimi występami umilałyśmy czas turystom zwiedzającym zamek i degustującym tradycyjne produkty, a także wystawcom, którzy prezentowali swoje wyroby. W konkursie zaprezentowałyśmy dwa produkty "Nalewkę z łochyni" i placek pieczony na blachach tzw. "fajerczak".
Nalewka jest produktem naturalnym, w której skład wchodzą: owoce łochyni, woda źródlana, cukier i alkohol. Owoce zbierane są w podmokłych lasach Roztocza Zachodniego, a wodę bierzemy ze źródła św. Antoniego w Trzęsinach. Nie zawiera ona środków chemicznych. Jest wykonywana na własne potrzeby. Natomiast " fajerczak"- placek z blach pieczony na płycie kuchennej, w naszym regionie jest wypiekany od wielu pokoleń. W przeszłości był na wsi podstawowym pożywieniem, zastępował chleb i był szybki w przygotowaniu. Podawany był z mlekiem oraz z serem i śmietaną. Obecnie jest rzadziej wykonywany, gdyż nie wszyscy mają płyty kuchenne. Produkt pochodzi z naszego regionu, jest przygotowywany z mąki pszennej, zsiadłego mleka, wytworzonego domowym sposobem, sody, soli i cukru do smaku. Poza konkursem przygotowałyśmy bogaty asortyment ciast: serniki, szarlotki, makowce, ciasta miodowe, murzynki i różne przekładańce, a także pierogi z kaszy gryczanej, ogórki kiszone, smalec wiejski oraz chleb wiejski i kaszaczki frampolskie. Przygotowane produkty wykonały panie z KGW w Smoryniu. Cieszyły się one dużym powodzeniem. Bardzo smakowały degustującym, którzy wyrażali uznanie próbując nasze wyroby. Anna Mękal Smoryń, Gmina Frampol Galeria: KLIK
|